Topper(w)tjes!

Doperwten-munt soepjeRecept: Fris doperwtensoepje met munt.

Wat de doperwt kan doen voor je gezondheid: De doperwt is een top-erwt! Met meer dan vier gram vezels en vier gram eiwit laat hij vele groente achter zich. Ook is dit kleine erwtje een prima bron van vitamine c, calcium, foliumzuur, fosfor, kalium, ijzer en magnesium. Verder bevat de doperwt veel luteïne, een krachtige antioxidant die onze ogen beschermt tegen schadelijke effecten van fel zonlicht. Luteïne is dus de zonnebril van de natuur!

Recept voor 4 kommen soep:

Ingrediënten

  • 450 gram doperwten (vers of diepvries)
  • 1,25 liter kippenbouillon (te vervangen met groenteboullion voor vegetariërs)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 2 limoenblaadjes (toko)
  • Scheutje witte wijn
  • Flinke handvol muntblaadjes (zonder takjes)
  • Verse peper
  • kokos- of olijfolie om in te bakken
  • Optioneel: garneren met fetakaas

Hoe maak je het?

Snij de sjalotjes en de knoflook fijn. Zet een soeppan op het vuur en fruit de sjalotjes en knoflook in een eetlepel olie. Blus af met een scheutje wijn en voeg de doperwtjes, limoenblaadjes en bouillon toe. Breng aan de kook en laat 10 minuutjes pruttelen op laag vuur. Snij ondertussen de muntblaadjes zeer fijn. Vis de limoenblaadjes uit de pan en voeg de munt toe. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Breng op smaak met peper. De soep blijft een ‘bite’ houden. Je kan de soep ook door een zeef halen als je niet van velletjes houdt. Garneer de soep met een blaadje munt en eventueel wat verkruimelde fetakaas.

 

Let op! Wil je een ‘100% healthylicous proof’ soepje bereiden? Gebruik dan zelf gemaakte bouillon. De meeste bouillonsoorten uit de supermarkt bevatten MSG (E621), een smaakversterker die in verband wordt gebracht met diverse aandoeningen, zoals migraine, darm- en luchtwegproblemen en diverse psychische klachten. Ook zou het stofje verslavend werken en zorgen dat we blijven dooreten (het chips-effect). Ondanks de schadelijke bijwerkingen (nog) niet wetenschappelijk bewezen zijn, wijst de praktijk uit dat veel mensen zich beter voelen zodra ze dit stofje uit hun voeding schrappen. Daarbij heeft MSG geen gezondheidsvoordelen, dus waarom zou je het risico nemen? Het recept voor het maken van een krachtige bouillon volgt binnenkort.

Leave A Comment