Kiplekker burgertje

kipburgers

Recept: Frisse oosterse kipburgers met wasabi-mayo.

Wat een zelfgemaakte burger kan doen voor je gezondheid: Wij Nederlanders zetten maar wat graag onze tanden in een sappig burgertje. Jaarlijks werken we samen maar liefst 400 miljoen hamburgers weg! Een ware aanslag op onze nationale gezondheid.

Een hamburger gemaakt van een stukje puur, biologisch rundvlees  is helemaal zo slecht nog niet. Het grote probleem zit ‘m in het bewerken van het vlees. De kant-en-klare hamburgers te koop in je super of bij je favoriete fastfood tent zijn vrijwel altijd bewerkt. Door vlees te roken, te zouten of er conserveringsmiddelen aan toe te voegen, kunnen carcinogenen ontstaan. Carcinogenen zijn kankerverwekkende stoffen die in staat zijn lichaamscellen te beschadigen. Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van 150 gram bewerkt vlees het risico op alvleesklierkanker met maar liefst 57% verhoogd. Ook wijzen diverse onderzoeken uit dat het risico op darmkanker flink toeneemt door het eten van bewerkt vlees. Goede reden dus om voortaan je eigen burgers te maken.

Voor dit recept hebben wij biologische kipfilet gebruikt. Kip is een zeer goede bron van eiwit, ijzer, zink en vitamine B1, B6 en B12. Ook bevat kipfilet veel minder verzadigd vet ten opzichte van rood vlees. Niet-biologische kip zit vaak vol ongewenste stoffen, zoals antibiotica en andere chemicaliën en additieven. Wij eten de burgers zonder broodje aangezien het eten van (te) veel brood in verband wordt gebracht met diverse gezondheidsklachten. Wil je wel graag je burger op een broodje eten, neem dan een volkoren zuurdesem-speltbroodje, een stuk beter verteerbaar dan een ‘normaal’ broodje gemaakt van gist en tarwe.

 

Recept voor frisse 4 frisse kipburgers

Ingrediënten

 • 300 gram biologische kipfilet
 • 3 bosuitjes, in ringetjes
 • 2 flinke el verse muntblaadjes (zonder steeltjes)
 • 2 flinke el verse koriander (zonder steeltjes)
 • 2 el sesamzaad
 • 1 Spaanse peper
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el sojasaus
 • 1 el arrowroot (gezond bindmiddel, te koop bij de natuurwinkel)
 • zest (rasp) van 1 biologische limoen
 • kokosolie om in te bakken  (heb je geen kokosolie, gebruik dan olijfolie)

Hoe maak je het?

Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie in een paar minuutjes goudbruin. Snij de kip met een scherp mes in  zeer fijne blokjes. (zijn je blokjes te grof, dan valt de burger uit elkaar). Rasp de limoen, hak de bosui in ringetjes, snij de knoflook en Spaanse peper in kleine blokjes en hak de koriander en munt fijn. Meng de kip met de sesam, munt, koriander, knoflook, Spaanse peper, limoenrasp, sojasaus en arrowroot. Maak met 2 natte handen 4 burgertjes. Breng op smaak met peper en zout. Ze voelen nu erg plakkerig en slap, tijdens het garen worden het mooie, stevige burgers. Zet een pan op het vuur en verhit een el olie. Bak de burgers in ongeveer 8 minuutjes goudbruin op middelhoog vuur. De kip moet goed garen voordat je de burger omkeert, zo voorkom je dat hij uit elkaar kan vallen.

 

Recept voor de wasabimayo

Ingrediënten

 • 4 flinke el biologische mayonaise zonder suiker (liefst zelfgemaakt)
 • 1 tl wasabi
 • 1 tl agave of honing
 • zest (rasp) en sap van 1 limoen
 • Breng op smaak met peper en zout.

Hoe maak je het?

Voeg alle ingrediënten samen in een kommetje en klop met een garde totdat de wasabi volledig is opgelost. Breng op smaak met peper en zout.

 

Comments
10 Responses to “Kiplekker burgertje”
 1. Evita says:

  Hoi, bedankt voor het recept! ze zijn erg lekker en makkelijk te maken. Ik kon zelf geen arrowroot vinden in de winkel en heb daarom Fibrex gebruikt. Waar koop jij arrowroot?

 2. brit says:

  Superlekker! Wij hebben het met zoete aardappel geserveerd en wat was dat een goede combinatie :)

 3. Gaby says:

  Ik kan waar ik woon dat bindmiddel niet vinden, buitenland, zijn er andere bindmiddelen mogelijk?

 4. Kim says:

  Wauw wat een lekker recept zeg! Ga ik zeker eens proberen!! Ik ga je volgen op Bloglovin!

 5. Heb ze gemaakt. Echt super lekker! Heb als emulgator alleen ei gebruikt. Werkte ook prima. Dank je wel voor het recept!

 6. Eva says:

  Mmm, wat was dat lekker zeg!
  Wij hebben het geserveerd met zelfgemaakte patatjes uit de oven en broccoli.

 7. Ilona says:

  Het was weer heerlijk! Vandaag iets anders, met limoensap ipv limoenraspk, want had geen bio limoen. Verder sjalotjes en bieslook ipv lente-uitjes en geen koriander en munt. One to always remember.

 8. mel says:

  Hoi,

  dit ziet er heerlijk uit. Kan ik het ook van kipgehakt maken?

Leave A Comment