Een fruitige start

Graanvrije pannekoekjes

Recept | Luchtige banana pancakes met rood fruit.

In 5 minuten op tafel en al zeggen we zelf; om je vingers bij af te likken lekker! En niet geheel onbelangrijk; een super gezond ontbijtje. Want deze pannenkoekjes zijn vrij van gluten, geraffineerde koolhydraten, melk, tarwe en geraffineerde suikers.

Gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe en andere graanproducten, ligt momenteel flink onder vuur. Dat gluten darmontsteking kan veroorzaken bij mensen met coeliaki was al lang bekend. Minder bekend is dat gluten ook bij mensen zonder deze ziekte diverse gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ervaring leert dat vage lichamelijke klachten, zoals darmproblemen, een opgeblazen buik, hoofdpijn, huiduitslag, allergieën zoals hooikoorts en een gebrek aan energie bij veel mensen afnemen en soms helemaal verdwijnen door gluten uit het menu te schrappen. De beste manier om uit te vinden of jij gevoelig bent voor gluten is door minimaal een maandje gluten uit je dieet te schrappen en zelf te ervaren of het effect heeft op jouw gezondheid.

 

Recept voor 6 kleine pannenkoekjes (diameter van ongeveer 6 cm)

Ingrediënten

 • 1 rijpe banaan
 • 2 eieren
 • 1 tl kaneel
 • Snuf zeezout
 • 1 el kokosrasp
 • Rood fruit naar keuze (bijvoorbeeld blauwe bessen en aardbeien)
 • Kokosvet met kokossmaak om in te bakken
 • Optioneel: Scheutje agave, honing of maple syrup

Hoe maak je het?

Pureer de bananen in een kom. Breek de eitjes en meng ze samen met de kaneel en het zout tot een glad beslag. Verhit een eetlepel kokosolie in een grote koekenpan. Schep het beslag met een kleine juslepel in de pan en maak 3 kleine pannenkoekjes in 1 baksessie. 1 kleine juslepel is precies voldoende voor 1 klein pannenkoekje. Bak ze aan iedere zijde in ongeveer een minuutje goudbruin op hoog vuur. Serveer de banana pancakes met rood fruit en wat kokosrasp en kaneel. Optioneel: Schenk er een scheutje agave, honing of maple syrup overheen. Let op, dit maakt het wel iets minder gezond.

Comments
5 Responses to “Een fruitige start”
 1. Jetty says:

  Vanmorgen gemaakt, heerlijk gezond ontbijtje en supersnel klaar, ik ben fan!

 2. brit says:

  Getest en goedgekeurd! Lekker én makkelijk te maken in een handomdraai.

 3. Natasja says:

  Jumjum wat lekker zeg.

 4. Elise says:

  Klinkt echt heerlijk, alleen geen rood fruit in huis dus ga even experimenteren met andere soorten fruit!

 5. Michelle says:

  Zo lekker! Ik heb er kwark en peer bij gegeten, wordt het lekker fris van.

Leave A Comment