Op je gezondheid!

Kokos_citroentaart_grootRecept: Frisse Kokos-citroentaart.

We vieren de leuke momenten van het leven bijna altijd met lekker eten. Zo ben je pas écht jarig als er een mooie taart op tafel staat. Helaas is feest-voedsel zelden healthylicious proof. Best opmerkelijk dat we het leven vieren met voedsel dat onze levensverwachting aanzienlijk verkort. Dat kan anders! Bijvoorbeeld met deze heerlijke kokos-citroentaart. Qua smaak niet van ‘the real deal’ te onderscheiden. En toch vrij van kristalsuiker, tarwebloem (gluten), koemelk, boter en schadelijke E-nummers. Kortom, een lekkere, koolhydraat arme taart vol gezonde voedingsstoffen!

Wat kan kokos doen voor jouw gezondheid? Het hoofdbestanddeel van deze taart is kokos. Kokos heeft lange tijd in negatief daglicht gestaan vanwege de propaganda tegen verzadigd vet. Onterecht! Blijkt uit recent onderzoek. En dat zit ‘m in de opbouw van het vet. Kokosolie bestaat uit middellange keten vetzuren (MCT’s). Deze vetzuren worden rechtstreeks naar je lever getransporteerd en omgezet in energie in plaats van vet, in tegenstelling tot andere verzadigde vetsoorten. Goed voor de lijn én voor je energieniveau. Ook is aangetoond dat het stofje laurinezuur in kokos bacteriën, schimmels en parasieten kan bestrijden. Goed voor je weerstand! Maar dat is nog niet alles. Kokos heeft ook een positief effect op de onze spijsvertering vanwege de hoge hoeveelheid vezels. Verder kan deze tropische vrucht je slechte cholesterol verlagen (LDL) en bijdragen aan een mooie huid en veerkrachtig haar.

 

Recept voor 1 taart (+/- 8 punten)

Ingrediënten voor de bodem

 • 200 gram kokosrasp
 • 100 gram amandelmeel
 • 2 bio eiwitten (bewaar het eigeel voor de vulling)
 • 40 ml agave siroop
 • 75 ml kokosolie extra vierge
 • rasp van 1 bio citroen
 • snuf zout

Ingrediënten voor de vulling

 • 3 grote biologische eieren
 • 2 biologische eidooiers
 • 35 gram amandelmeel
 • 90 ml agave siroop
 • 80 ml vers citroensap (ongeveer 2 citroenen)

Hoe maak je het?

Zet de oven op 175 graden (normale stand, geen heteluchtoven). Smelt de kokosolie in een pannetje op een heel laag pitje tot het vloeibaar wordt. Haal de pan van het vuur, voeg de agavesiroop toe en laat even afkoelen. Meng in een grote kom amandelmeel, kokosrasp, citroenrasp en zout. Schep hier de kokosolie, agave en eiwitten doorheen tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Bekleed de bodem van een ronde taartvorm met een bakpapiertje. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem 10 minuutjes in de oven.

Terwijl de bodem in de oven staat kan je beginnen met de vulling. Klop met een elektrische mixer de 3 eieren, de  2 eidooiers en de agave tot een schuimige massa. Voeg het citroensap en het amandelmeel toe en klop nog een minuutje tot je een glad en luchtig mengsel krijgt. Giet de vulling in de taartvorm en bak de taart in 20 minuutjes  goudbruin. Hij is gaar als de bovenkant goudbruin is en vulling niet meer vloeibaar. Strooi ter garnering wat kokosrasp over de taart. Laat de taart afkoelen en zet hem zodra hij op kamertemperatuur is in de koelkast, koud is de taart op zijn lekkerst.

 

Comments
3 Responses to “Op je gezondheid!”
 1. Lijkt me een heerlijk taartje, ga deze van het weekend maken denk ik!

  Kan de agavesiroop vervangen worden door palmsuiker denk je?

 2. Merel says:

  Hoi,

  Ik wil deze taart graag een keer proberen, maar ik hou niet van kokos. Hebben jullie toevallig nog een andere optie?

Leave A Comment