Boekwat? Boekweit!

 

wrapRecept | Glutenvrije boekweitwraps met knoflookgamba’s en pittige avocado-tomatensalsa.

Het hoofdingrediënt voor deze wraps is boekweit. Dit glutenvrije zaad valt onder de ‘pseudogranen’. Boekweit wordt op dezelfde manier verwerkt in de keuken als graan. Het is echter geen graan omdat boekweit niet tot de grasfamilie behoort. Het zaad heeft een licht nootachtige smaak en wordt gebruikt voor het maken van pasta, sobanoedels, pannenkoeken, ontbijtgranen en koekjes. Boekweit krijgt met recht steeds vaker het etiket ‘superfood’. Dit kleine zaadje zit tjokvol plantaardige eiwitten, belangrijke B-vitamines, antioxidanten en mineralen, zoals magnesium, koper, kalium en fosfor. Én….nog glutenvrij ook!

Wat boekweit voor jouw gezondheid kan doen: Ga je momenteel gebukt onder een flinke dosis stress? Zet dan eens wat vaker boekweit op het menu. Boekweit bevalt zowel magnesium als B-vitamines. Beide stofjes leveren een belangrijke bijdrage in het tot rust brengen van je zenuwstelsel. Ook bevat boekweit rutine, een stofje dat onze bloedsomloop en aderen versterkt, met name in onze kleine haarvaatjes. Boekweit wordt dan ook aangeraden om spataderen tegen te gaan. Ook beschermt rutine onze cellen tegen oxidatieve stress, ook wel oxidatie genoemd. Dit is een chemische reactie in ons lichaam vergelijkbaar met het roesten van metaal of het bruin worden van geschild fruit. Dit proces draagt bij aan de veroudering van ons lichaam. Dus ook om er fris en stralend uit te blijven zien is het slim om wat vaker boekweit op tafel te zetten. Verder kan rutine een positieve uitwerking hebben op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, doorbloedingsstoornissen, oedeem en verhoogd cholesterol. Een andere plezierige bijkomstigheid; boekweit is in aanschaf vriendelijk voor je portemonnee. In tegenstelling tot sommige andere superfoods.

 

Recept voor 2 personen

Ingrediënten voor de knoflookgamba’s

 • 12 grote gamba’s (heb je kleine garnalen, verdubbel de hoeveelheid)
 • 1 paprika, in reepjes
 • 2 fijngesneden teentjes knoflook
 • 1 rode ui, in dunne ringen
 • 1 tl korianderpoeder (katoembar)
 • peper & zout naar smaak
 • geurloze kokosolie om in te bakken (kan je vervangen met ghee of olijfolie)
 • 2 zelfgemaakte boekweitwraps. Onderaan deze post vind je het basisrecept voor de boekweitwraps. Wil je ze oprollen, gebruik dan 4 wraps voor 2 personen.

ingrediënten voor de pittige avocado-tomatensalsa

 • 2 avocado’s, in kleine blokjes
 • 6 pruimtomaten, zaadjes verwijderd, in kleine blokjes
 • 3 el fijngehakte koriander
 • 1 Spaanse peper, fijngehakt
 • sap van een halve limoen
 • Snuf zout naar smaak

Hoe maak je het?

Meng voorzichtig alle ingrediënten voor de avocado-tomatensalsa in een schaal en zet apart. Breng de garnalen op smaak met peper & zout. Smelt een lepeltje kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de paprika, ui en korianderpoeder in 6-8 minuten zacht. Warm de tortilla’s in een koekenpan op terwijl de paprika op het vuur staat. Haal de paprikamix van het vuur en dek af zodat ze warm blijven. Smelt vervolgens weer een lepeltje kokosolie in dezelfde koekenpan en bak de garnalen samen met de knoflook in 2-3 minuten gaar (bak ze niet te lang, zo voorkom je dat ze taai worden). Meng de garnalen met de paprikamix. Verdeel de tomatensalsa en de knoflookgarnalen over de wraps.

Optioneel: Je kan er een toef biologische (magere) kwark bij serveren, lekker smeuïg en een stuk gezonder dan crème fraîche. Heb je een koemelkallergie of ben je gevoelig voor lactose/caseïne, laat het dan zeker weg.

Voorbereiden: 10 minuten | Bakken: 10 minuten

Basisrecept voor glutenvrije boekweitwraps/pannenkoekjes

Ingrediënten voor 8 wraps

 • 200 gram boeweitmeel
 • 500 ml koud water
 • 2 grote eieren
 • Flinke theelepel zeezout of Himalayazout
 • Geurloze kokosolie om in te bakken. (heb je geen kokosolie in huis, gebruik dan ghee of olijfolie)

Hoe maak je het?

Mix alle ingrediënten tot een glad beslag en laat het even rusten. Smelt een klontje kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is schenk je met een grote soeplepel het beslag in de pan. Draai rondjes met de pan zodat het beslag uitvloeit over de hele bodem, zo blijft de wrap lekker dun. Bak de wrap in een paar minuten aan beide kanten bruin. Roer het beslag voorzichtig door en begin aan de volgende. Ben je er een beetje handig in, werk dan met 2 pannen tegelijk, zo halveer je de baktijd.

Vries direct in wat je niet nodig hebt in zodra ze zijn afgekoeld. Ook uit de vriezer zijn ze nog steeds lekker vers. Bijvoorbeeld handig als broodvervanger tijdens de lunch. Je kan de ingrediënten verdubbelen om bijvoorbeeld op een regenachtige zondag een flinke stash aan te leggen in je vriezer.

Voorbereiden: 5 minuten | Bakken: paar minuutjes per wrap

 

Leave A Comment