Graan-dat-geen-graan-is

quinoa saladeRecept | Kruidige quinoa met pittige garnalen.

Inspiratie nodig voor het avondeten? Maak eens deze heerlijke kruidige quinoa tjokvol gezonde voedingsstoffen.

Quinoa heeft binnen no-time de schappen van onze supermarkt veroverd. En terecht! Deze über-gezonde zaadjes zitten barstensvol mineralen, vitamines, voedingsvezels en alle essentiële aminozuren (eiwitten). Vanwege de eiwitten is het bovendien een goede vleesvervanger. Én dit powerzaad is nog glutenvrij ook!

Quinoa (spreek uit: kienwa) werd al 5000 jaar geleden verbouwd in de Andes. De Inca’s beschouwden deze superkorrel als heilig voedsel vanwege de hoge voedingswaarde. Quinoa is eigenlijk geen graan, maar de vruchtjes van dit gewas uit de ganzenvoetfamilie lijken er wel op. In vergelijking met granen zijn deze zaden rijk aan vitamine B2 en E en aan ijzer, koper en magnesium. Én glutenvrij dus. Quinoa heeft een licht nootachtige smaak en kan een prima vervanger zijn voor bijvoorbeeld rijst, pasta of couscous. Het graag-dat-geen-graan-is kun je tegenwoordig ook kopen in de vorm van meel, flakes en pops (gepofte quinoa). Perfect om glutenvrije ontbijtjes en salades te pimpen, koekjes te bakken of bijvoorbeeld gerechten te paneren. Verkrijgbaar via:  naturecrops.nl

 

Recept voor 4 personen | Kruidige quinoa met pittige garnalen

Ingrediënten:

 • 300 gram quinoa
 • 300-400 gram gepelde gamba’s (ongeveer 6 grote p.p.)
 • 1 Spaanse peper (verwijder de zaadlijst)
 • 2 tenen knoflook
 • 300 gram cherrytomaten
 • 1 zak waterkers
 • 3 bosuitjes
 • olie om in te bakken
 • Peper & zout

kruidensalsa:

 • 10 gram basilicum
 • 10 gram munt
 • 10 gram koriander
 • 10 gram platte peterselie
 • ½ teentje knoflook
 • 1 sjalotje
 • scheutje olijfolie
 • peper & zout
 • sap van ½ limoen

Hoe maak je het?

Quinoa moet eerst gewassen worden, omdat het bedekt is met een dun laagje saponine. Doe dit in een zeef onder koud stromend water terwijl je met je hand door het graan woelt. Kook de quinoa volgens aanwijzingen op verpakking beetgaar en laat goed uitlekken. Pureer (terwijl de quinoa kookt) alle ingrediënten voor de kruidensalsa in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een vijzel of staafmixer. Breng de kruidensalsa op smaak met limoensap, peper en zout. Snij de cherrytomaten doormidden, de bosuitjes in dunne ringen en scheur de waterkers in kleine stukken. Schap de kruidensalsa goed door de quinoa en voeg vervolgens de waterkers, bosuitjes en cherrytomaten toe. Zet de quinoasalade even weg.

Snij vervolgens de peper en knoflook in kleine blokjes. Dep de garnalen droog en breng op smaak met peper en zout. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de garnalen samen met de Spaanse peper en knoflook in 5 minuten gaar. Schep de garnalen tijdens het bakken regelmatig om. Verdeel de garnalen over de quinoasalade en bon appetit!

Bereidingstijd: 15-20 minuten

 

Tip: Kook wat extra quinoa om er later in de week bijvoorbeeld een gezonde lunchsalade mee te maken. Gekookte quinoa is zeker 3 dagen houdbaar in de koelkast.

garnalen2

 

Leave A Comment