Mag ‘t een onsje minder?

quiche2Recept | Glutenvrije vega-quiche met pompoen en geitenkaas

Minder vlees eten is hip! Maar liefst 86% van de Nederlanders eet minstens 1x per week vegetarisch en mag zichzelf flexitariër noemen. Goed nieuws voor onze gezondheid! Onderzoek toont aan dat flexitariërs minder wegen en minder kans hebben op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker ten opzichte van fulltime vleeseters. Ook levert het minderen van onze vleesconsumptie een belangrijke bijdrage aan de wereld om ons heen. Als alle Nederlanders 2 dagen per week geen vlees op tafel zetten, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen! Ook zorgt een flexitariërs eetpatroon voor minder dierenleed en een eerlijkere wereldvoedselverdeling.

Recept voor 1 glutenvrije vega-quiche voor 4 personen

Ingrediënten:

bodem

 • 65 gram havermout, fijngemalen in de keukenmachine
 • 45 gram amandelmeel
 • 2 eetlepels arrowroot (natuurlijk bindmiddel)
 • 2 flinke eetlepels geurloze kokosolie (30 ml)
 • 2 eetlepels ijskoud water
 • ½ theelepel zeezout

vulling

 • 1/2 flespompoen
 • 1 puntpaprika
 • 1 rode ui
 • 1 Spaanse peper peper
 • 2 teentjes knoflook
 • 50 gram walnoten, in stukjes
 • Flinke eetlepel fijngesneden verse rozemarijn
 • Eetlepel honing
 • Kleine scheutje witte wijn
 • 150 gram verse zachte geitenkaas
 • 3 eieren
 • Parmezaanse kaas
 • Geurloze kokosolie om in te bakken

quiche

Hoe maak je het?

Zet de oven op 180 graden. Meng de havermout, amandelmeel, arrowroot en zout in een grote kom. Voeg het water en de kokosolie toe en kneed de ingrediënten met je handen tot een stevige deegbal. Is het deeg kruimelig, voeg dan een klein beetje water toe. Druk het deeg gelijkmatig in een taartvorm van 24 cm en snij het deeg weg dat boven de randen uitsteekt. Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem en zet de bodem vast 8 minuutjes in de oven.

Terwijl de bodem in de oven staat kan je beginnen met de vulling. Snij de pompoen en paprika in kleine blokjes van +/- 1 cm. Snij de rode ui, knoflook en Spaanse peper fijn. Verhit de kokosolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de pompoen, puntpaprika, rode ui, knoflook en Spaanse peper in 5 minuten en blus af met een scheutje witte wijn. Haal de pan van het vuur en voeg de rozemarijn, walnoten en honing toe. Verdeel de groenten over de taartbodem.

Klop de eieren samen met de geitenkaas los en breng op smaak met peper en zout. Giet de geklopte eieren over de quiche en zorg voor een gelijkmatige verdeling. Rasp er een klein beetje Parmezaanse kaas over de quiche en bak in 30 minuten goudbruin. Heerlijk met een groene salade. Bon appetit!

Comments
4 Responses to “Mag ‘t een onsje minder?”
 1. Amy says:

  Lieve Gezina,

  Wat ziet dit er allemaal geweldig uit! Ga vanavond de groentenasagna maken en hopelijk heel snel bovenstaand want wat ben ik daar benieuwd naar :) Goed bezig zeg!

  xxx

 2. Max says:

  Hoihoi,
  het ziet er heerlijk uit, maar in havermout zitten wel gluten!

 3. Lisanne says:

  Jam! Wat is een goede, en net zo lekkere!, vervanging voor het ei in de vulling?

Leave A Comment