Knapperige kruidnootjes

kruidnotenRecept | Knapperige kruidnootjes | vrij van gluten, zuivel en ongeraffineerde suikers.

De hemel kleurt grijs, de bomen laten hun bladeren vallen, de schoorstenen roken en de avond valt vroeg; ‘t heerlijk avondje staat voor de deur. Goed nieuws voor chocoholics en cookie monsters. Want zonder pepernoten en chocoladeletters geen sinterklaas. Helaas zijn deze lekkernijen zelden healthylicious proof…….

Gelukkig hebben wij goed nieuws voor de health-freaks en pepernoten fans onder ons! Speciaal voor jullie een Healthylicious recept voor heerlijke, knapperige kruidnootjes. Qua smaak niet van ‘the real deal’ te onderscheiden. En toch vrij van kristalsuiker, geraffineerde tarwebloem (gluten), koemelk, boter en schadelijke E-nummers. Een heerlijk avondje vol lusten, zonder lasten!

Onze kruidnootjes zoeten we met biologische, ongeraffineerde kokosbloesemsuiker; een natuurlijke suiker die wordt gewonnen uit kokosbloesems. Deze zoetmaker zit boordevol B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium en scoort  zeer laag op de glycemische index (waarde 30-35). Dit betekent dat deze zoetstof je bloedsuikerspiegel niet laat pieken in tegenstelling tot tafelsuiker en andere zoetstoffen. Een onstabiele suikerspiegel is een katalysator voor diverse welvaartsziekten, zorgt voor vervelende suiker-dips en algehele vermoeidheid. Kortom, kokosbloesemsuiker is een prima alternatief voor geraffineerde suiker!

Recept voor 1 bakplaat vol knapperige kruidnootjes

Ingrediënten:

  • 130 gram boekweitmeel
  • 65 gram amandelmeel
  • 60 gram biologische kokosbloesemsuiker
  • 60 ml extra vierge kokosolie (met kokossmaak)
  • 4 tl speculaas- of koekkruiden
  • 1 tl kaneel
  • 45 ml amandelmelk (kan je vervangen met sojamelk)
  • ½ tl zeezout
  • 1 vanillestokje (kan je vervangen met vanille essence)

Zo maak je het: 

Zet de oven op 175 °C en bekleed de bakplaat met een velletje bakpapier.

Snij het vanille stokje open met de punt van een scherp mes en schraap het merg eruit. Meng de vanille samen met het boekweitmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en zeezout in een grote kom. Smelt de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Voeg de kokosolie en de helft van de amandelmelk toe aan de deeg-mix. Kneed het deeg met je handen goed door elkaar. Voeg de rest van de amandelmelk in delen toe totdat je een mooie compacte deegbal krijgt die niet te droog, maar ook niet te nat is. Heb je teveel melk toegevoegd, dan kan je dit verhelpen door wat extra meel toe te voegen. Is het deeg te droog, voeg dan juist wat melk toe.

Vorm kleine bolletjes met een doorsnede van ongeveer 1,5 cm. Leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat zodat ze een mooie vorm krijgen. Bak de kruidnootjes in 15 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Zodra ze uit de oven komen zijn ze nog een beetje zacht, tijdens het afkoelen worden ze lekker knapperig! Bon appetit!

kruidnoten2

Leave A Comment