In geval van noo(d)t

NotenreepjesRecept |  Dadel-notenreepjes met kokos.

Vegan, glutenvrij, zuivelvrij, granenvrij,  suikervrij & raw

 

Je maakt ze in een handomdraai, ze zijn super gezond en erg lekker bovendien; kortom, een ideaal tussendoortje voor je drukke dagen. Kant-en-klare notenreepjes te koop in de winkel bestaan vaak voor een groot deel uit geraffineerde suikers (vaak onder de schuilnaam glucosestroop) en zijn daarom minder gezond dan zelfgemaakte reepjes gezoet met dadels.

Wat de dadel kan doen voor jouw gezondheid: Dit zoete vruchtje afkomstig van de palm zit boordevol gezonde vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten.  Zo is de dadel rijk aan vitamine C en B, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Met name het vitamine B-complex is goed vertegenwoordigd in dit vruchtje, essentieel voor een goede gezondheid. De gezamenlijke uitwerking op je gezondheid van dit clubje vitamines is enorm; ze zorgen energie, een goede spijsvertering, een gezonde huid, mooi haar, sterke nagels, het bestrijden van rimpels en het boosten van je weerstand.

De dadel is vanwege zijn hoge voedingswaarde een goed alternatief voor het gebruik van geraffineerde suiker om koekjes en taarten te zoeten. Wel bevat dit vruchtje een hoge concentratie fruitsuikers (GI=60 ). Eet ze daarom met mate en altijd in combinatie met gezonde vetten of eiwitten. Vezels, eiwitten en vetten vertragen de snelheid waarmee suiker in de bloedbaan wordt opgenomen. Eet dadels bijvoorbeeld in combinatie met nootjes, zoals in deze dadel-notenreepjes.

 

Recept voor 8 dadel-notenreepjes

Ingrediënten:

  • 175 gram gehakte, rauwe noten en pitten naar keuze
  • 175 gram mejul dadels
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 2 eetlepels hennepzaad

Hoe maak je het?

Ontpit de dadels en maal in een keukmachine tot een dikke, plakkerige pasta. Hak de noten in grove stukjes. In dit recept hebben we pistachenootjes, walnoten, hazelnoten, paranoten en zonnebloempitten gebruik. Kneed de gehakte noten met je handen door de dadelpasta. Bekleed een kleine vierkante schaal met een groot stuk bakpapier en laat het papier over de randen vallen. Verdeel de notenpasta gelijkmatig over de bodem van de schaal en leg er weer een bakpapiertje overheen. Zo kan je het deeg goed verdelen en stevig aandrukken zonder je handen plakkerig te maken. Haal het bovenste bakpapiertje weg en strooi er kokosraps en hennepzaden overheen. Pak het bakpapier aan beide kanten vast en til de  notenplak voorzichtig uit de schaal. Snij de plak met een scherp mes in 8 reepjes.

Verpak ze individueel in bakpapier in zodat je ze makkelijk kan meenemen. Voor de afwisseling kan je ook rauwe cacao nibs, chiaseeds of goji bessen toevoegen. In een luchtdichte doos blijven ze zeker een week lekker.

 

 

Comments
3 Responses to “In geval van noo(d)t”
  1. Lemke says:

    Hi!

    Kun je ook de dadels vervangen door gedroogde abrikozen?
    En kun je dan nog iets toevoegen op het ‘natter’ te maken?

    Bedankt
    Xox

    • Loes says:

      Hoi! Ik maak vaak soortgelijke repen en voeg dan wat kokosolie toe om het wat natter (sticky) te maken. Meestal moet je de kokosolie wel even licht verwarmen om hem vloeibaar te maken (het smelt bij ongeveer 25/26 graden). Ik denk dat 1 a 2 eetlepels voor dit recept voldoende is.

  2. Nina says:

    Echt een aanrader! Makkelijk, snel en niet te vergelijken net een mueslireep uit de supermarkt.

Leave A Comment