Spice up your health!

Sambal

Recept: home made sambal

Wat de Spaanse peper kan bijdragen aan jouw gezondheid: De Spaanse peper zit tjokvol gezonde stoffen. Deze kleine krachtspatser bevat meer vitamine C dan een citroen en zit boordevol mineralen; zoals magnesium, kalium en ijzer. Onmisbaar voor een goede weerstand! Ook kan de Spaanse peper ingezet worden als natuurlijke pijnstiller. Capsaïcine, het stofje dat de peper zijn pittige karakter geeft, stimuleert de aanmaak van endorfine. Endorfine is een wonderlijk stofje dat, net als morfine, pijn in je lichaam stilt en zorgt voor een euforisch gevoel. Dus ook voor een ‘natural high’ kan je in een peper bijten. Verder zijn er studies die aantonen dat deze kleine rode vrucht je metabolisme (verbranding) kan stimuleren, een fijn steuntje in de rug wanneer je van die extra kilootjes af wil.

De potjes sambal te vinden in de schappen van de supermarkt bevatten naast de gezonde rode peper vaak additieven en toegevoegde suikers die steeds vaker in verband worden gebracht met diverse aandoeningen. Maak voor de verandering eens je eigen (gezondere) variant. Super easy en nog veel lekkerder ook! Lees verder voor het recept.

Recept voor 1 potje ‘home made’ sambal
Ingrediënten:
  • 125 gram Spaanse pepers
  • 3 theelepeltjes zeezout of Himalayazout
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 cherrytomaatjes
  • 2 limoenblaadjes zonder nerf (djeruk perut, toko)
  • 2 gepofte, geraspte kemirinootjes (toko, mag je ook vervangen door macadamianootjes)
  • 1 cm citroengras (serehblad), zeer fijn gesneden
  • 1 cm gember, in kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie

Hoe maak je het?

Maal alle ingrediënten fijn in een keukenmachine en je sambal is klaar! Proef de sambal en breng indien gewenst verder op smaak met extra zout of een paar druppeltje limoensap. Heb je geen keukenmachine, dan kan je ook een vijzel gebruiken. Wil je een mildere sambal maken, verwijder dan de zaadlijsten en pitjes uit de Spaanse pepers (dit is het pittigste deel van de peper). Let op! Kemirinootjes kan je niet rauw eten, koop de gepofte variant of pof ze zelf in de oven.

Bereidingstijd: 5 minuten

 

Tip: Voeg ook eens een schepje sambal toe aan niet-oosterse gerechten, zoals een pasta of ovenschotel. Je zal versteld hoeveel diepte en smaak een beetje sambal kan geven.

 

Leave A Comment