Fight the flu

kippenbouillonRecept | geneeskrachtige kippenbouillon.

Onze voorouders predikten al dat een kopje zelf getrokken kippenbouillon wonderen kan verrichten bij griep en verkoudheid. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit geen fabeltje is. Het bestanddeel carnosine (een aminozuur) blijkt ons immuunsysteem te versterken. Kippenbouillon werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat het slijm uit de neus sneller wordt afgevoerd. Een nadeeltje; je moet de soep wel blijven eten aangezien de helende werking verdwijnt op het moment de soep je lichaam verlaat. We moeten de soep dus blijven eten om te profiteren van de heilzame werking.

Ook helpen geneeskrachtige kruiden en specerijen zoals gember, kurkuma, peterselie, Spaanse peper en knoflook de strijd aan te gaan met het griep- of verkoudheidsvirus dankzij hun ontstekingsremmende werking.

Een ander voordeel van deze zelfgemaakte bouillon; hij is vrij van gistextract, E-nummers en geraffineerde suikers. Ook hoef je aan een krachtige bouillon niet zoveel zout toe te voegen, in tegenstelling tot het zoutgehalte in de blikken soep te vinden in de schappen van je supermarkt.

Ingrediënten voor de bouillon (+/- 3 liter bouillon)
 • 1 kg biologische soepkip (botten of karkas werken ook prima)
 • 1 grote winterwortel
 • 1 grote prei
 • 2 uien
 • 10 takjes peterselie & 10 takjes koriander
 • 2 daun salam
blaadjes (te koop bij te toko, te vervangen met laurierblad)
 • 1 rode peper (zonder zaadjes)
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 plakjes gember van een halve cm dikte
 • 1 stengel sereh, gekneusd (citroengras)
 • 5 hele peperkorrels
 • 2 afgestreken theelepels kurkuma poeder (geelwortel)
 • Grof zeezout naar smaak
 • Sap van een halve citroen
Hoe maak je het?
 1. Was de groenten en snij de prei, wortel en uien in grove stukken. Snij de Spaanse peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Pel de knoflook en snij doormidden. Doe de soepkip met alle ingrediënten behalve de kurkuma, het zout en het limoensap in een grote pan. Vul de pan met water totdat de groenten en de kip ruim onderwater staan.
 2. Breng het water zonder deksel naar het kookpunt. De soep mag een beetje pruttelen, maar zorg dat je soep niet gaat koken. . Hoe langer de soep trekt, hoe intenser de smaak. Laat de soep minstens 4 uur en maximaal 20 uur opstaan. Laat je de soep langer dan 4 uur trekken, haal dan wel na 4 uur het vlees van de botten en voeg de botten weer toe aan de bouillon. Zo voorkom je dat het vlees taai wordt. Controleer tijdens het trekken af en toe of de kip nog onder water staat en voeg indien nodig kokend water toe en schep het bruinige schuim van de soep met een schuimspaan.
 3. Filter de bouillon door een zeef of doek en gooi de groenten weg. Pluk het kippenvlees van het karkas en voeg het kippenvlees later weer toe aan de soep zodra je gaat eten. Laat de soep afkoelen en schep het overtollige vet van de afgekoelde soep. Breng de bouillon pas op smaak met zout, kurkuma en vers limoensap zodra je de bouillon daadwerkelijk gaat eten. Deze basisbouillon kan je gebruiken voor verschillende oosterse soeprecepten, bijvoorbeeld Thaise pompoensoep of oosterse kippensoep. Het recept voor oosterse kippensoep vind je hieronder.

Houdbaarheid: De bouillon blijft in de koelkast circa 3 dagen goed. Wil je de bouillon invriezen? Laat de soep dan verder inkoken en vries kleine porties in, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. In de vriezer is de bouillon ca. 3 maanden houdbaar.

 

 

Ingrediënten voor oosterse kippensoep (4 personen)
 • 1 paksoi, in stukjes
 • 1 ui, in stukjes
 • 100 gram taugé
 • 4 gekookt eieren, gepeld
 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 1 Spaanse peper, fijngesneden
 • 4 el verse koriander
 • 2 plakjes gember, in fijne stukjes
 • 2 el sojasaus
 • 1,5 liter zelf getrokken kippenbouillon
 • 400 gram geplozen kip (restant van de bouillon)
 • optioneel voor de liefhebbers van een spicy soepje: kook een gele Madamme Jeanette peper mee. Zorg dat de peper niet breekt, de pitjes van deze peper maken de soep echt te heet.
Hoe maak je het?

Was de groenten. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng de kippenbouillon tegen het kookpunt en kook de ui en paksoi 3 minuten mee. Breng de soep op smaak met sojasaus. Heb je het zout, de kurkuma en het citroensap nog niet tijdens het maken van de bouillon toegevoegd, dan is dit het moment. Vul 4 soepkommen met een handje taugé en een gekookt ei.  Schep de bouillon erover en garneer de soep met gember, Spaanse peper en verse koriander. Serveer de bouillon met een bakje rijst ernaast. Bon apetit!

Leave A Comment