That’s Sweet!

zoete aardappel schuitjesRecept | Bakjes van zoete aardappel met rivierkreeftjes en groene appel (4 personen)

Voor dit heerlijke voorgerecht hebben we zoete aardappelen als basis gebruikt. De bakjes zijn lo carb, vrij van gluten, tarwe, granen, koemelk en E-nummers. Ze zitten bomvol gezonde voedingsstoffen en misschien nog wel belangrijker; ze zijn verdraaid lekker!

De naam doet misschien anders vermoeden, toch is de zoete aardappel geen ‘echte’ aardappel, maar behoort officieel tot de groenten. Deze knol, ook wel bataat genoemd, krijgt met recht steeds vaker het etiket ‘superfood’. De zoete aardappel bevat namelijk veel minder koolhydraten en juist meer vezels dan normale piepers. Je hebt dus minder nodig om je eetlust te stillen. De complexe koolhydraten in dit ondergronds groeiende gewas voorkomen een piek-en-dal-effect in je bloedsuikerspiegel. Ook wijst onderzoek uit dat deze knol nog een ander stofje bevat dat de bloedsuikerspiegel reguleert en insulinepieken tegengaat. De zoete aardappel is voor diabetici dan ook een voedingsmiddel bij uitstek. Verder zit deze knol vol met mineralen, zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Ook bevat deze zoete topper zo’n 1,5x meer antioxidanten dan blauwe bessen. Ook vitamine A en C zijn goed vertegenwoordigd.

 

Ingrediënten (bakjes)

 • 2 medium zoete aardappels,  geraspt (225 gram)
 • 1 ei
 • 1 el peterselie
 • peper & zeezout
 • ½ tl kerriepoeder

Ingrediënten (vulling)

 • 100 gr rivierkreeftjes
 • ½ groene appel
 • 1 tl sesamzaadjes
 • plukje alfalfa
 • flinke el biologische, ongezoete mayonaise (liefst zelfgemaakt)
 • rasp van ½ biologische limoen
 • sap van ½ limoen
 • ½ tl wasabi

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 c. Schil de zoete aardappels en rasp fijn. Meng de zoete aardappel met het ei, peterselie, verse nootmuskaat en peper & zout. Vet een muffinvorm in en bekleed de binnenkant van 4 vormpjes gelijkmatig met een laagje van het aardappelmengsel. Hiervoor kan je het best gewoon je handen gebruiken. Zorg dat je ongeveer een halve centimeter aanhoud qua dikte. Zorg dat je het mengsel helemaal tot aan de rand toewerkt, want tijdens het bakken krimpen ze nog een beetje. Zet de muffinvorm in de oven en bak de bakjes in 25 minuten goudbruin.

Terwijl de bakjes in de oven staan kan je beginnen aan de vulling. Rooster de sesamzaadjes  in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen. Snij de groene appel in dunne luciferreepjes (julienne) en meng de appel met de rivierkreeftjes en sesamzaad. Meng de mayonaise met de limoenrasp, limoensap en wasabi. Breng op smaak met zout. Meng het wasabi-sausje door de rivierkreeftjes of serveer apart.

Vul de zoete aardappelbakjes met het rivierkreeftjes-mengsel en garneer met een toefje alfalfa. Bon apetit!

Leave A Comment