Meatless monday

pompoensoepRecept | Pittige pompoensoep.

Deze heerlijke pompoensoep is makkelijk te maken en staat met een handomdraai op tafel. De pompoen heeft een lekkere zoete smaak én is ook nog eens supergezond! Zo is deze vrucht caloriearm (34 kcal per 100 gr) en bevat juist veel voedingsvezels. Vezels geven je een lekker vol gevoel en zijn essentieel voor een gezonde darmflora en spijsvertering. Ook zit deze oranje kanjer bomvol vitaminen, mineralen en andere gezonde stofjes.

De pompoen is hét perfecte ingrediënt om de hoofdrol te geven tijdens de ‘meatless monday’. Deze vrucht is namelijk rijk aan goed opneembaar ijzer. IJzer heb je nodig om zuurstof naar je lichaamscellen te kunnen vervoeren. Een gebrek aan ijzer kan vermoeidheidsklachten en bloedarmoede veroorzaken. Een ijzertekort komt vaker voor bij vegetariërs en veganisten aangezien dit mineraal vooral in dierlijke producten voorkomt. Het ijzer aanwezig in plantaardige producten wordt over het algemeen minder goed opgenomen. Gelukkig is de pompoen de uitzondering op deze regel. Een ander voordeel voor veganisten of mensen die geen zuivel gebruiken: de pompoen is ook rijk aan calcium. Vaak wordt gedacht dat we zuivelproducten moeten eten om voldoende calcium binnen te krijgen, terwijl er meer dan genoeg groenten- en fruitsoorten zijn die dit mineraal bevatten, zoals de pompoen.

Verder zitten deze oranje vruchten vol met bèta-caroteen, ook wel pro-vitamine A genoemd. Bèta-caroteen draagt bij aan een goede weerstand en is belangrijk voor je gezichtsvermogen. Ook helpt deze provitamine je botten, huid en haar gezond te houden.

 

pompoensoep2

Recept voor pittige pompoensoep (+/- 1,5 liter)

Ingrediënten

  • 1 kleine flespompoen
  • 1,5 liter kippenbouillon (bij voorkeur zelfgemaakt. Alternatief: 2 kippenbouillonblokjes )
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el kokosolie (om mee te bakken)

Hoe maak je het?

Schil de pompoen, snij het vruchtvlees in kleine blokjes en snij de knoflook en ui fijn. Smelt de kokosolie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de sjalotjes en knoflook in de hete kokosolie. Voeg de pompoenblokjes toe zodra de sjalotjes glazig zijn en blus af met de kippenbouillon. Voeg de laurierblaadjes en cayennepeper toe en breng de soep voorzichtig naar het kookpunt. De soep mag pruttelen maar niet echt koken. Zodra de pompoen gaar is kan je de laurierblaadjes eruit vissen. Pureer de soep met een staafmixer tot hij glad is. Is de soep te dik, voeg dan een beetje extra kokend water toe. Is de soep juist te waterig, kook hem dan nog wat verder in. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Optioneel: garneer de soep naar keuze met verse peterselie, geroosterde pompoenpitten of Parmezaanse kaas.  Parmezaan is lactosevrij en mag gebruik worden bij lactose-intolerantie. Ook bevat Parmezaanse kaas relatief weinig zout en je hebt er maar een heel klein beetje nodig om je gerecht wat pit te geven. Ben je veganist of wil je om een andere reden geen zuivel gebruiken, laat dit ingrediënt dan weg.

Leave A Comment