Power snack

oatmeal raisin cookiesRecept | Oatmeal raisin cookies.

Deze heerlijke havermoutkoekjes zitten tjokvol gezonde ingrediënten en zijn vrij van kristalsuiker, gluten, granen en melkproducten. Je maakt ze in een handomdraai, ze zijn makkelijk mee te nemen en geven langdurige energie. Kortom, een ideaal vier-uurtje!

Havermout

Havermout is hip! En dat is goed nieuws voor onze gezondheid. Want dit powergraan is lief voor je lijn, goedkoop in aanschaf en súper gezond. Zo is havermout een perfecte bron van energie. De complexe koolhydraten worden langzaam opgenomen in de bloedbaan wat het bekende piek-en-dal effect in je bloedsuikerspiegel voorkomt. Hierdoor blijf je lekker scherp en kom je de dag door zonder energiedips. Ook bevat dit krachtvoer bijzondere voedingsvezels; bèta-glucanen genaamd. Beta-glucanen kunnen ons cholesterolgehalte verlagen en onze weerstand boosten. Ook hebben de vezels in havermout een gunstig effect op je darmwerking en ze kunnen een steentje bijdragen ter preventie van suikerziekte.

Havermout is van nature glutenvrij. Ideaal als je graag wat minder gluten wil eten, want veel mensen ervaren dat onverklaarbare darmklachten verdwijnen zodra ze gluten en koemelk links laten liggen. Denk aan een spastische darm, opgeblazen buik, huidklachten of bijvoorbeeld vermoeidheid.

Last but not least: havermout is caloriearm en rijk aan eiwitten, voedingsvezels, gezonde vetten, antioxidanten, mineralen en vitamines. Als dat geen powersnack is?

 

Let op: Heb je de ziekte coeliakie? Zorg dan dat je een officiële glutenvrije variant koopt. Normale havermout wordt vaak verwerkt in dezelfde machines als tarwe, waardoor de havermout door kruisbesmetting toch kleine sporen van gluten kan bevatten. Coeliakie is een intolerantie voor gluten, aan te tonen door bloedonderzoek. Bij deze patiënten beschadigd het darmslijmvlies zodra ze gluten eten. Dit veroorzaakt ernstige klachten en zorgt ervoor dat voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden. Dit kan resulteren in ernstige tekorten. Coeliakie is dan ook niet hetzelfde als een gluten overgevoeligheid. Heb je een overgevoeligheid, dan krijg je door de bank genomen geen klachten van de sporen in normale havermout.

 

Recept voor 10 oatmeal raisin cookies

Ingrediënten:

 • 100 gram havermout
 • 80 gram amandelmee
 • 25 gram rozijnen
 • 20 gram kokosrasp
 • 1 el koekkruiden
 • 1 tl bakpoeder (wijnsteenzuur)
 • 45 ml biologische maple syrup
 • 2 kleine biologische eieren
 • 30 ml kokosolie extra vierge (met kokossmaak)

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met een velletje bakpapier. Smelt de kokosolie op laag vuur en laat even afkoelen. Meng eerst alle droge ingrediënten in een beslagkom. Breek de eieren en voeg ze samen met de maple syrup en de kokosolie toe aan het beslag. Meng alle ingrediënten goed door met behulp van een spatel.

Schep met behulp van 2 eetlepels tien kleine bergjes beslag op de bakplaat. Breng ze in model en bak in15 minuten goudbruin. Laat ze 10 minuutjes afkoelen en bon apetit!

Op de dag zelf zijn de randjes nog lekker knapperig en zijn de koekjes vanbinnen lekker luchtig. Na een dag worden de randjes wat zachter, maar nog steeds heerlijk. De koekjes kan je een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel.

 

Comments
One Response to “Power snack”
 1. Lena says:

  Lekker :) !

Leave A Comment