Go nuts!

Tropische muffinRecept:  breakfast muffins  

Vrij van gluten, granen, koemelk, boter en kristalsuiker

 

Deze super gezonde muffins zijn gemaakt op basis van amandelmeel. Amandelen zijn één van de gezondste noten op aarde. Diverse studies hebben de geneeskrachtige werking van deze supernoot bevestigd. Zo kan het eten van amandelen de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen, onder andere vanwege het hoge vitamine E en magnesium gehalte. Eet je minstens 5x per week amandelen, dan heb je tot 50% minder kans op een hartaanval. De gezonde vetten zorgen er ook nog eens voor dat je cholesterolgehalte laag blijft en het foliumzuur in deze noot verkleint de kans op een trombose en aderverkalking. Het kalium in deze noot heeft weer een gunstig effect op de bloeddruk.

Het eten van amandelen draagt ook bij aan een gezond zenuwstelsel en aan de ontwikkeling en de gezondheid van ons brein. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van deze nootjes de kans op Alzheimer kan verminderen. Ook voor de ontwikkeling van het brein van kinderen zijn deze noten essentieel. Goede reden om wat vaker amandelen in de lunchtrommel te stoppen van je kids. Ook voor kids in de maak biedt deze krachtpatser uitkomst. Amandelen zijn namelijk rijk aan foliumzuur. Deze B-vitamine verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.

Verder biedt de amandel ook uitkomst voor diabetici. Zo helpt deze noot de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verhogen.

 

Breakfast muffins (12 middelgrote muffins)

Droge ingrediënten:

 • 150 gram amandelmeel
 • 70 gram arrow root (te koop bij de natuurwinkel, reformhuis of toko)
 • 75 gram walnoten  (in kleine stukjes gebroken)
 • 50 gram kokosrasp
 • 25 gram kokosmeel
 • 1 vanillepeul (of 1 tl vanillepoeder)
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 1 tl kardemompoeder
 • 1 tl bakpoeder (wijnsteenzuur)
 • snuf zout

Natte ingrediënten:

 • zest van 1 citroen
 • sap van ½ citroen
 • 1 rijpe banaan, gepureerd
 • 100 gram fijn geraspte wortels (+/- 2 normale wortels)
 • 45 ml maple syrup
 • 40 ml extra vierge kokosolie (met kokossmaak)
 • 4 eieren

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet 12 muffinvormpjes in. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur en laat afkoelen. Meng intussen alle droge ingrediënten in een grote beslagkom. Meng vervolgens alle natte ingrediënten in een aparte kom en voeg toe aan de droge ingrediënten. Meng het beslag goed door en vul de muffinvormpjes met beslag. Optioneel: garneer de muffins met geraspte kokos, chiazaad en/of stukjes walnoot. Bak ze in 20 minuutjes goudbruin. Prik er met een naald in om te checken of ze gaar zijn. Zijn ze nog niet helemaal gaar? Geef ze dan nog 5 minuutjes extra.

Comments
6 Responses to “Go nuts!”
 1. Astrid says:

  Hoe lang moeten deze muffins in de oven?

 2. Monique says:

  Ziet er lekker uit, van t weekend uitproberen. Hoe lang moeten ze in de oven?

 3. Marloes says:

  Ik had dit weekend een enorme logeerpartij in mijn woonkamer en had onder andere deze gemaakt voor het ontbijt. Was een schot in de roos. Ze voelen heel voedzaam, zijn nietbte zoet, maar door de wortel, banaan en citroen stijg je wel boven het idee bakje saaie ontbijtgranen uit. Ik ben blij dat ik er nog een paar over heb :)

 4. Luna says:

  Hoe lang kun je de muffins bewaren?

Leave A Comment