Spring is in the air!

salade vissoortenRecept | Salade met groene asperges, gerookte zalm, forel en een wasabi-limoen dressing.

Low carb, graanvrij, tarwevrij, paleo-proof, glutenvrij, zuivelvrij, koemelkvrij, suikervrij 

 

Het is vandaag officieel gezien de eerste dag van de lente. Dat betekent ook dat het aspergeseizoen weer begonnen is. En dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want asperges zijn ontzettend goed voor je. Daarom voor jullie het recept voor deze heerlijke voorjaarssalade met groene asperges.

Wat de (groene) asperge voor je gezondheid kan doen: De asperge scoort erg hoog als het gaat om de verhouding calorieën versus voedingswaarde. Met andere woorden; deze kanjers bevatten zeer weinig calorieën en toch barsten ze van de vitamines, mineralen en andere gezonde stofjes. In vergelijking met andere groenten bevatten asperges veel vitamine E. Dit is een vetoplosbare vitamine die tot de antioxidanten behoort. Vitamine E helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het in stand houden van (spier)weefsel en draagt bij aan een goede weerstand. Ook zijn de B-vitamines goed vertegenwoordigd, deze zitten vooral in de kopjes van de asperge. Verder bevat deze supergroente de mineralen kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor.

Asperges hebben een vochtafdrijvende werking en ondersteunen de nierfunctie. Ook werken ze ontstekingsremmend en kunnen ze een opgeblazen gevoel tegengaan. Daarnaast stimuleren deze stengels de bloedcirculatie en dragen ze bij aan de reiniging van giftige stoffen in het lichaam.

Een ander pluspunt; de asperge behoort tot de top drie van de schoonste groenten van Nederland. Kan je niet alles biologisch kopen? Dan kan je dus met een gerust hart reguliere asperges op tafel zetten.

 

Recept | Salade met groene asperges, gerookte zalm, forel en een wasabi-limoendressing (2 personen)

Ingrediënten:

 • 1 zakje veldsla (of andere slasoort naar keuze)
 • 100 gr gerookte zalm
 • 100 gr gerookte forelfilet
 • 100 gr groene aspergetips
 • 2 eieren
 • 3 lente-uitjes
 • 2 el zonnebloempitten
 • ½ komkommer
 • plukje kiemen naar keuze (bijvoorbeeld alfalfa)

Dressing:

 • 1 flinke eetlepel biologische mayonaise (zonder suiker en het liefst obv olijfolie)
 • zest van 1 limoen
 • 1 flinke tl wasabi pasta
 • sap van een halve limoen
 • drupje honing naar smaak
 • snuf zout

Hoe maak je het?

Breng water aan de kook en voeg een snuf zout toe. Blancheer de aspergetips door ze een 1 minuutje in kokend water te dompelen. Schep de aspergetips uit het kokende water en spoel ze af onder de koude kraan om het garingsproces te stoppen. Voeg vervolgens de 2 eitjes toe aan het kokende water en kook ze 6,5 minuut (na 6,5 minuut zijn ze tussen zacht en hard in). Spoel ook de eitjes na het koken af onder de koude kraan, zo laat de eierschaal makkelijker los wat het pellen makkelijker maakt.

Terwijl de eitjes koken kun je de groenten gaan wassen. Zorg dat de sla goed uitgelekt is (liefst in een slacentrifuge). Snij de komkommer (met schil) in blokjes en de lente-ui in ringen. Meng de sla, komkommer, zonnebloempitten en bosui in een grote kom. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en meng goed totdat de wasabi volledig is opgelost en er een egale dressing ontstaat. Proef de dressing om te testen of de verhouding tussen zuur, pittig en zoet in balans is. Voeg de dressing toe een de salade en hussel goed door elkaar.

Schep de salade op 2 borden en verdeel daarover de aspergetips, gerookte zalm en forelfilet. Garneer met een plukje kiemen. Pel  de eitjes, leg ze op de salade en snij ze doormidden. Breng op smaak wat peper & zout. Eet smakelijk!

Leave A Comment