Knapperige speculaasjes

speculaasjesRecept voor knapperige speculaasjes

Low carb, vegan, lactosevrij, zuivelvrij, glutenvrij, tarwevrij & suikervrij

 

Deze heerlijke speculaasjes zijn gemaakt o.b.v. amandelmeel. Amandelen zijn één van de gezondste noten op aarde. Diverse studies hebben de geneeskrachtige werking van deze supernoot bevestigd. Zo kan het eten van amandelen de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen, onder andere vanwege het hoge vitamine E en magnesium gehalte. Eet je minstens 5x per week amandelen, dan heb je tot 50% minder kans op een hartaanval. De gezonde vetten zorgen er ook nog eens voor dat je cholesterolgehalte laag blijft en het foliumzuur in deze noot verkleint de kans op een trombose en aderverkalking. Het kalium in deze noot heeft weer een gunstig effect op de bloeddruk.

Het eten van amandelen draagt ook bij aan een gezond zenuwstelsel en aan de ontwikkeling en de gezondheid van ons brein. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van deze nootjes de kans op Alzheimer kan verminderen. Ook voor de ontwikkeling van het brein van kinderen zijn deze noten essentieel. Goede reden om wat vaker amandelen in de lunchtrommel te stoppen van je kids. Ook voor kids in de maak biedt deze krachtpatser uitkomst. Amandelen zijn namelijk rijk aan foliumzuur. Deze B-vitamine verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.

Verder biedt de amandel ook uitkomst voor diabetici. Zo helpt deze noot de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verhogen.

 

Ingrediënten:

  • 130 gram boekweitmeel
  • 65 gram amandelmeel
  • 60 gram biologische kokosbloesemsuiker
  • 60 ml extra vierge kokosolie
  • 2 el speculaas- of koekkruiden
  • 1 tl kaneel
  • 45 ml amandelmelk (is te vervangen met sojamelk of een andere notenmelk)
  • ½ tl zeezout
  • 1 vanillestokje (is te vervangen met vanillepoeder of vanille essence)

Hoe maak je het?

Zet de oven op 175 °C en bekleed de bakplaat met een velletje bakpapier. Snij het vanille stokje open met de punt van een scherp mes en schraap het merg eruit. Meng de vanille samen met het boekweitmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en zeezout in een grote kom. Smelt de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Voeg de kokosolie en de helft van de amandelmelk toe aan de deeg-mix. Kneed het deeg met je handen goed door elkaar. Voeg de rest van de amandelmelk in delen toe totdat je een mooie compacte deegbal krijgt die niet te droog, maar ook niet te nat is. Heb je teveel melk toegevoegd, dan kan je dit verhelpen door wat extra meel toe te voegen. Is het deeg te droog, voeg dan juist wat extra melk toe.

Bestrooi een droog, schoon werkblad met wat boekweitmeel en rol de deegbal uit tot een dunne plak (dikte van ongeveer een halve centimeter). Steek er koekjes uit met koekvormpjes naar keuze. De restvormpjes kan je weer kneden tot een bal en opnieuw uitrollen tot al het deeg is gebruikt. Je kan van de deegbal met behulp van je handen ook en staaf of rol vormen en hier met een scherp mes plakjes van snijden. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 15 minuten in een voorverwarmde oven goudbruin. Zodra ze uit de oven komen zijn ze nog een beetje zacht, tijdens het afkoelen worden ze lekker knapperig. Eet smakelijk!

Leave A Comment