Power breakfast

HavermoutpannekoekRecept | havermout-pannenkoek met banaan

Dit ontbijtje heeft alles in zich voor een perfecte start van de dag. Want deze heerlijke pannenkoek zit bomvol eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. En niet geheel onbelangrijk; hij is echt heel erg lekker! Je maakt deze pannenkoek in een handomdraai en je hij is makkelijk mee te nemen mocht je in de auto of achter je bureau ontbijten.

 

Wat dit ontbijtje voor je gezondheid kan doen: de voornaamste energieleverancier in dit ontbijt is havermout. De complexe koolhydraten uit dit graan worden langzaam opgenomen in de bloedbaan. Zo voorkom je een piek-en-dal effect in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor blijf je lekker scherp en kom je de dag door zonder energiedips. Ook zal je merken dat het verlangen naar suiker afneemt bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Verder bevat dit powergraan bijzondere voedingsvezels; bèta-glucanen genaamd. Beta-glucanen kunnen ons cholesterolgehalte verlagen en onze weerstand boosten. Ook hebben de vezels in havermout een gunstig effect op je darmwerking en kunnen een steentje bijdragen in het voorkomen van suikerziekte. Last but not least: havermout is caloriearm, goedkoop in aanschaf en rijk aan eiwitten, voedingsvezels, gezonde vetten, antioxidanten, mineralen en vitamines. Als dat geen krachtvoer is?

Havermout is van nature glutenvrij. Ideaal als je graag wat minder gluten wil eten vanwege een overgevoeligheid. Heb je Coeliaki? Let dan op dat je een officiële glutenvrije variant koopt. Havermout wordt vaak verwerkt in dezelfde omgeving als glutenrijke granen zoals tarwe, hierdoor kan het sporen van gluten kan bevatten.

 

Recept voor 1 havermout-pannenkoek met banaan:

 

Ingrediënten:

 • 1 rijpe banaan
 • 1 ei
 • 2 eiwitten
 • ½ cup havermout
 • flinke snuf kaneel
 • kokosolie om in te bakken
 • optioneel: snuf vanillemerg of vanillepoeder

Hoe maak je het?

Pel de banaan en prak hem tot moes met behulp van een vork. Splits 2 eieren en voeg de twee eiwitten samen met de havermout en het hele ei toe aan de geprakte banaan. Meng alles goed door elkaar. Verhit een klein lepeltjes kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Giet het mengsel in de pan en bak de pannenkoek in een paar minuutjes aan beide zijden goudbruin. Beleg je pannenkoek naar wens met bijvoorbeeld rood fruit en wat kokosraps. Een flinke lepel amandelpasta is ook erg lekker. Zorg wel dat je een variant hebt waar geen extra olie is toegevoegd. Goede amandelpasta kan je kopen bij de natuurwinkel of bij Marqt. Eet smakelijk!

 

Tip 1: het overgebleven eigeel kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van gezonde, zelfgemaakte mayonaise.

Tip 2: zorg dat je banaan goed rijp is, want een rijpe banaan is een stuk zoeter dan een gewone banaan.

Comments
4 Responses to “Power breakfast”
 1. soraya says:

  klinkt Goed. Kook je de havermout van tevoren of gooi je het ongekookt door het mengsel? Gebruik je grove havermout of fijne?

 2. bettine says:

  wauw! deze lijkt me super lekker! ik probeer laatste tijd wat gezonder te eten en te letten op al die ongezonde suiker en toegevoegde stoffen. dit is een ontbijtje wat ook nog redelijk makkelijk te maken is. bedankt!

 3. Ilona says:

  Mijn favoriet!

Leave A Comment