Banana bread

bananenbroodRecept | Banana bread

Tarwevrij, glutenvrij, graanvrij, suikervrij, vegetarisch, lactosevrij, (koe)melkvrij.

 

Dit heerlijke, zoete, smeuïge bananenbrood heeft alles in zich voor een gezonde start van je dag. Maar als tussendoortje doet hij het ook erg goed! Je kan de plakjes zo eten, maar een lekkere laag amandelpasta erop is ook echt een aanrader!

Wat de banaan kan doen voor jouw gezondheid | Bananen zijn ware energiebommetjes. Deze gele krachtpatser kreeg in het verleden nog weleens het etiket ‘dikmaker’. Maar met gemiddeld 100kcal per banaan is dat niet terecht. Bovendien zit de banaan bomvol gezonde stofjes die bijdragen aan onze gezondheid. Zo bevat deze gele vrucht de vitamine c, vitamine A en enkele B-vitamines, evenals de mineralen calcium, koper, jodium, fosfor en zink. Maar met name het mineraal kalium is goed vertegenwoordigd.  Kalium hebben we nodig om onze vochtbalans en bloeddruk te reguleren. Zo werkt kalium het bloeddruk verhogende effect van natrium tegen. Ook zorgt kalium ervoor dat ons zenuwstelsel goed functioneert en spieren zich kunnen samentrekken. Bananen zijn dan ook niet voor niets erg populair bij sporters. Verder bevat de banaan ook nog eens tryptofaan. Tryptofaan is de bouwstof voor serotonine, een stofje dat aangemaakt wordt in ons brein en bijdraagt aan ons geluksgevoel.

 

Ingrediënten voor 1 banana bread (+/- 10 plakjes)

 • 100 gram amandelmeel
 • 50 gram quinoameel
 • 3 rijpe bananen
 • 3 grote eieren
 • 2 tl wijnsteenzuur (bakpoeder)
 • 3 flinke tl speculaas- of koekkruiden
 • 1 tl vanille poeder of merg van 1 vanillestokje
 • 80 gr pecan- of walnoten
 • 25 gr kokosrasp
 • flinke snuf (Himalaya)zout

Hoe maak je het?

Verwarm je oven voor op 175 °C . Pel de bananen, breek ze in boven een grote beslagkom in kleine stukjes. Prak de bananen fijn met een vork. Breek de eieren en meng ze goed door de bananenpuree. Voeg vervolgens het amandel- en quinoameel toe en schep het meel er goed doorheen tot het volledig is opgenomen. Voeg vervolgens de rest van je ingrediënten toe en meng tot een glad beslag. Vet een cakevorm in. Je kan ook een op maat geknipt velletje bakpapier in de cakevorm leggen die aan beide kanten over de randen valt, zo kan je de cake er na het bakken makkelijk uithalen. Giet het beslag in de cakevorm en bak het bananenbrood in 40 minuutjes goudbruin. Laat tien mintuutjes afkoelen. Lekker met een dikke laag amadelpasta, eet smakelijk!

Comments
2 Responses to “Banana bread”
 1. Marissa says:

  Leuke website en mooie foto’s!! Ik ga snel je recepten proberen ;) Liefs, Marissa

 2. Elianne says:

  Hi!

  Klinkt als een super recept, ga het zeker een keer proberen. Ik ben geen fan van amandelmeel, dus ik denk dat ik het met boekweit ga proberen.

  Heb je wel eens geprobeerd om het in te vriezen?

Leave A Comment