Lasagne 2.0

gezonde lasagne

Recept: lasagne 2.0 | Glutenvrij en bomvol gezonde voedingsstoffen!

Is Italiaans eten jouw ‘guilty pleasure’ en vind je het moeilijk om afscheid te nemen? Dan hebben wij goed nieuws! Healthylicious heeft een gezond alternatief gevonden voor de traditionele lasagne die minstens zo lekker is (vinden wij). In dit recept hebben we de lasagnebladen gemaakt van geraffineerd witmeel vervangen door dunne plakjes zoete aardappel, courgette, tomaat en aubergine. Zo kom je met gemak aan je dagelijkse portie groente. De flinke lading kaas gemaakt van koemelk hebben we ingeruild voor een bescheiden laagje feta, gemaakt van geitenmelk. Uit diverse onderzoeken blijkt dat geitenmelk een stuk gezonder is dan koemelk. Geitenmelk is lichter verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot maagdarmklachten. Ook bevat geitenmelk vier keer zoveel vitamine A, twee keer zoveel vitamine D, het dubbele aan waardevolle mineralen en relatief weinig zout. Bovendien worden essentiële mineralen beter opgenomen uit geitenmelk dan uit koemelk. Schuldvrij genieten dus!

 

Recept: lasagne van zoete aardappel, aubergine en courgette

Ingrediënten voor 2 kleine schalen voor 4 tot 5 personen (Ben je met 2 personen, dan kan je de extra schaal invriezen. Handig als je een dag geen zin of tijd hebt om te koken.)

 

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine
  • 1 grote zoete aardappel (oranje schil, niet de paarse!)
  • 1 grote courgette
  • 5 grote tomaten
  • 500 gram biologisch mager rundergehakt
  • 400 gram gepelde tomaten (vers of uit een glazen fles)
  • 1 pakje geitenfeta van 200 gram
  • 2 flinke bosjes verse basilicum
  • Flinke theelepel gedroogde oregano
  • Theelepeltje sambal
  • Flinke eetlepel tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: geraspte Parmezaanse kaas (weglaten bij koemelkallergie)

 

Hoe maak je het?

Zet de heteluchtoven op 220 graden. Snijd de knoflook en uien klein en snij je groenten in lange dunne plakken van maximaal 4 mm dik (dikkere plakken worden niet gaar). Dit worden je ‘lasagnebladen’. Je kan hier een mandoline voor gebruiken of een scherp mes. Rul het gehakt samen met de knoflook, ui, sambal en tomatenpuree in een koekenpan. Het gehakt bevat al een beetje vet, extra olie toevoegen is daarom niet nodig. Voeg de tomatenblokjes toe zodra het gehakt bruin kleurt. Laat maximaal een minuutje pruttelen, haal de pan van het vuur en breng op smaak met oregano, peper en zout. Vet 2 kleine ovenschalen in met olijfolie en bekleed de bodems met een laagje zoete aardappel, gevolgd door een laagje tomaat en een laagje aubergine. Overgiet de groente met de helft van je gehakt-tomatensaus. Verkruimel de feta over het gehakt en bedek de feta met een dikke laag verse basilicum. Hier leg je een laagje courgette  overheen, gevolgd door een laagje tomaat. Maak de lasagne af met de tweede helft van de gehakt-tomatensaus. Optioneel: rasp er wat Parmezaanse kaas overheen voordat je hem in de oven schuift. Na 30 minuten oventijd is je lasagne klaar!

Bereidingstijd: 20 minuten - Baktijd: 30 minuten

 

Tip | Iedere oven werk net weer anders. Test voordat je de lasagne uit de over haalt of hij wel gaar is. Dit doe je door met een dunne pin voorzichtig in de lasagne te prikken, bijvoorbeeld met een breinaald. Voel je weinig weerstand, dan is hij gaar! Moet hij nog wat langer bakken en is de bovenkant al wel bruin genoeg? Leg dan een stukje zilverfolie over je ovenschaal om te voorkomen dat de bovenkant verbrand.

 Let op | Geitenkaas bevat wel lactose en is dus niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. In dat geval kan je het laagje feta gewoon weglaten.

Comments
10 Responses to “Lasagne 2.0”
  1. Ginger says:

    Dit ga ik deze week nog maken! :)

  2. Jetty says:

    Dit ziet er echt heerlijk uit, morgen ga ik t uitproberen…

  3. Kleine says:

    Erg lekker!!! maar we hadden aan 1 (200gr.) pakje feta genoeg. We hadden ook geen idee hoeveel gram er in moest aangezien de inhoud van pakjes variëren (misschien een tip om het in een volgend recept wat duidelijker te vermelden).

  4. Jetty says:

    Wat een heerlijk recept, viel in de smaak bij de hele familie, ga t vanavond voor de tweede keer maken.. ; ) Je proeft gewoon dat t gezond is..

  5. Annie says:

    Beste healthylicious,

    Wat is dit een interessante website zeg! Het is vooral erg fijn dat er niet alleen word geroepen dat: “dit is gezond, omdat er geen suiker, melk of gluten in zit” maar ook word vertaald waarom de ingrediënten zoveel meer kunnen bijdragen aan je gezondheid en het een verstandigere keuze is.

    Ik blijf deze website zeker volgen en wacht met smart op nieuwe recepten en weetjes!

  6. Belinda says:

    Deze staat morgen op het menu. Alles in huis dus morgenochtend lekker voorbereiden dat ie ‘s avonds alleen de oven nog maar in hoeft. Ben benieuwd hoe iedereen hem vindt.

  7. Renske says:

    Super lekker!
    Zelfs beter dan normale lasagna!
    Aanrader!

  8. Luna says:

    Heerlijk recept! Om de groenten in dunne lasagne plakken te snijden heb ik een kaasschaaf gebruikt. Werkte perfect!

  9. Ans says:

    Wat een heerlijke lasagne. Heb er erg van genoten deze gaat zeker in de herhaling :-)

Leave A Comment